scoalagimnaziala8resita@gmail.com

scoalagimnaziala8resita@gmail.com

duminică, 23 octombrie 2016

5 octombrie - Ziua mondială a educaţiei

Ziua mondială a educaţiei (Journée mondiale des enseignants / World Teachers' Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, are ca temă, în 2016, "Să-i preţuim pe profesori, să le îmbunătăţim statutul", potrivit site-ului unesco.org. În acest an, Ziua mondială a educaţiei se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educaţie de calitate.

În acelaşi timp, în 2016, de Ziua educaţiei, se marchează 50 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966). Astfel, tema din acest an reia principiile fundamentale ale Recomandării adoptate în urmă cu 50 de ani, punând totodată în evidenţă necesitatea de a acorda susţinere profesorilor, în acord cu obiectivele dezvoltării durabile ale Agendei 2030 a ONU. Obiectivul numărul 4 dedicat educaţiei vizează "asigurarea accesului la o educaţie de calitate pentru toţi, în mod egal, precum şi promovarea posibilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii".

Cadrul de acţiune Educaţie 2030 subliniază faptul că profesorii sunt indispensabili unei educaţii echitabile şi de calitate, astfel încât aceştia "trebuie să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, să fie motivaţi, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susţinuţi şi dotaţi cu resurse suficiente".

Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar mai ales de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnaziu).

Ziua mondială a educaţiei adună anual sute de mii de elevi, părinţi şi activişti din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor şi al celorlalte categorii de personal din educaţie este vital pentru reconstrucţia socială, economică şi intelectuală a fiecărei ţări.

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor'' (1966) şi ''Recomandarea privind învăţământul superior'' (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.

''Education International'', federaţie globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federaţia a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

Din doi în doi ani, cu ocazia Zilei educaţiei, se oferă şi Premiul Hamdan, care recompensează practicile şi performanţele profesorilor. Premiul a fost creat în 2008, pentru a contribui la creşterea eficienţei profesorilor şi la ameliorarea procesului de învăţare. Numele distincţiei vine de la S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973), care susţine proiectul. Suma acordată în cadrul premiului este de 300.000 de dolari americani, împărţiţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Astfel, Premiul Hamdan 2015-2016 se decernează, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Paris, la 5 octombrie 2016.
Sursa : Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu